Adblue voor je vrachtwagen – Test je kennis

Wat is Adblue - Vrachtwagen Personenauto

Wat is Adblue?

Adblue is hét product om vrachtwagens schoner te laten rijden, om zo aan Europese normen voor uitstoot te voldoen. In 2001 maakten we in Europa voor het eerst kennis met Adblue, dat inmiddels niet meer weg te denken is uit de transportsector. De vloeistof is inmiddels zo vanzelfsprekend, dat zelfs chauffeurs soms niet precies weten wat ze in hun truck gieten. Tijd voor een opfrisser.

Test je kennis van Adblue aan de hand van de vragen hieronder. Ben je goed op de hoogte, dan weet je ze allemaal. Zo niet, doe er dan je voordeel mee. We beginnen met een gemakkelijke vraag als warming-up.

1: Adblue doe je in…

 1. De brandstoftank.
 2. Een aparte tank.

Dat is b. Die had je goed natuurlijk. Zo niet, tegen niemand zeggen. Adblue is namelijk geen brandstof (!) en ook geen brandstoftoevoeging. Elke vrachtwagenchauffeur weet dat je het in een apart reservoir doet. Dat voorkomt een hoop rottigheid.

2: Hoe heet de werkzame stof?

 1. uranium.
 2. ureum.

Dat is b. Adblue is een oplossing van ureum in – daar komt ‘ie – gedemineraliseerd water. Ureum is een stikstofhoudende organische verbinding (ook zo’n mond vol) en komt ook voor in bijvoorbeeld crèmespoeling en cosmetica. Het heeft gelukkig niets met uranium te maken.

Ureum is wit en wordt door chemici ook wel ‘wit kristal’ genoemd. Dus je rijdt al jaren ongemerkt met een vracht aan juwelen! Nee, helaas. Wel met een hoop gedemineraliseerd, oftewel volledig zoutloos water. Adblue bestaat voor 32,5% uit ureum en verder gedemineraliseerd water. Vergeleken met dit water is zelfs kraanwater zout.

3: Wat ‘doet’ de vloeistof?

 1. Het zet stikstofoxiden in uitlaatgassen om in stikstof en water.
 2. Het zet stikstofoxiden in uitlaatgassen om in co2 en water.

Het goede antwoord is a. Adblue werkt met een SCR-systeem en -katalysator. SCR staat voor Selective Catalytic Reduction en zorgt ervoor dat de vloeistof in de hete uitlaatgassen van de vrachtwagen wordt gespoten. Het ureum doet vervolgens z’n werk: het zet de stikstofoxiden om in onschadelijke stikstof en water(damp).

4: Aan welke normen kan je truck voldoen met Adblue?

 1. Euro 4 en 5
 2. Euro 4, 5 en 6

Aan alle drie, b dus. Door gebruik van de vloeistof in combinatie met de juiste motor, kan je vrachtwagen aan de strengste Europese emissienorm (Euro 6 / VI) voldoen. Zoals vereist is op de Rotterdamse Maasvlakte. Maar een milieuzone als die in de binnenstad van Utrecht mag je al binnenrijden als je vrachtwagen aan de Euro 4 (IV)-norm voldoet.

5: Waar staat de grootste Adblue-fabriek ter wereld?

 1. Nederland
 2. Duitsland
 3. Italie

Het goede antwoord is a. De grootste productielocatie van Adblue staat in het Zeeuwse Sluiskil. Daar wordt jaarlijks zo’n 400.000 ton Adblue gemaakt.

6: Waar kun je Adblue kopen?

 1. je kunt Adblue tanken bij tankstations.
 2. bij TEVU.
 3. bij beide.

Hè verrassend, dat is c. Je kunt Adblue tanken bij een pomp en in jerrycans kopen. Op dit kaartje zie je tankstations waar zowel Adblue als Diesel worden verkocht. Omdat je niet bij elke pomp Adblue kunt tanken, is het verstandig de vloeistof ook zelf voorradig te hebben in een jerrycan van 5 liter, 10 liter of 25 liter. Bij een 5 en 10 can levert TEVU altijd een handige verbuig- en verlengbare vultuit mee. Dus je hoeft niet te morsen op je lak.

7: Zijn er ook personenauto’s met Adblue?

Ja. Ook sommige personenauto’s zijn uitgerust met een Adblue tank, zoals sommige modellen van Volkswagen. Bekijk hieronder de instructievideo van Volkswagen over Adblue.

Naar alle Adblue-producten >

En, hoe stond het met je kennis? Ben je geslaagd? Mocht je nog vragen hebben over Adblue, neem dan contact op met Herbert. Hij helpt je graag verder.

herbert

Herbert
Productspecialist VerkoopOOK INTERESSANT

Reacties

 1. C. Huisman zegt:

  als het zo onschadelijk is hoe kan het dan dat buxus struikjes bruin worden ter hoogte uitlaat euro 5 heb mn bedenkingen zelfs over gezondheid chauffeurs in deze milieuwagens

 2. Hermen zegt:

  zo leer je nog eens wat. ik ben zelf geen chauffeur, maar het is wel interessant om te weten. Ook een heel duidelijke uitleg zo. Complimenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *