EHBO koffer voor je bedrijf of vrachtwagen?

verbanddoos-ehbo-koffer

Je zoekt een geschikte EHBO koffer. Of is het nou verbanddoos, verbandtrommel of BHV koffer? Of op z’n Engels: een ‘first aid kit’? Er zijn tig synoniemen voor een veiligheidskoffer (om nog maar eens een variant te noemen). Maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit welke term je gebruikt, we bedoelen er hetzelfde mee. Wat wel verschilt is de inhoud van de koffers. Die stem je namelijk af op je werkplek, zoals je vrachtwagen of kantoor. Wij leggen je uit hoe je dat doet. 

Bedenk eerst wat je nodig hebt

Wil je een EHBO koffer kopen voor je werkplek, bedenk je dan vooral wat je nodig zou kunnen hebben. Je doel is namelijk een koffer die zo goed mogelijk hulp biedt in jouw omgeving. Gelukkig hebben verbanddoos-fabrikanten het meeste denkwerk al voor je gedaan. Zij hebben namelijk verbandtrommels samengesteld die zijn afgestemd op grote, kleine en specifieke werkplekken. Lees mee.

Verschil EHBO koffer A en B

Eerst de ‘standaardkoffers’: de EHBO koffers A en B. Deze zul je veel tegenkomen tijdens je zoektocht naar een geschikt exemplaar. De spullen die erin zitten verschillen niet of nauwelijks. Het verschil zit ‘m vooral in de hoeveelheid van die spullen. EHBO koffer A heeft over het algemeen alleen wat meer verbandartikelen. De prijs van deze trommel ligt dan ook wat hoger.

EHBO koffer B voor vrachtwagens en bussen

Verbandtrommel B voor vrachtwagens en bussen

Verbanddoos B voor vrachtwagens

Voor vrachtwagens is een speciale EHBO koffer B ontwikkeld (bekijk hier de inhoud). Deze koffer voldoet aan de ADR-regels en DIN norm 13164 en is ook nog eens een stuk goedkoper dan de meeste andere verbandtrommels. Hij is bovendien compact en voorzien van een handige wandhouder, niet onbelangrijk.

Verbanddoos voor bestelbus, bedrijfsauto en personenwagen

Heb je niet te maken met ADR-regels of DIN-normen, zoals de meeste automobilisten, dan kun je toe met een hele simpele verbanddoos: de Verbanddoos PW. Door zijn kleine formaat past de trommel zelfs in de kleinste personenwagens.

Landen waar een verbandtrommel verplicht is aan boord

Sowieso is het verstandig om een EHBO koffer in je auto, bus of vrachtwagen te hebben. Maar in een aantal Europese landen is het zelfs verplicht. In het overzicht hieronder zie je welke:

 • België (niet voor Nederlandse kentekens)
 • Duitsland (niet voor Nederlandse kentekens)
 • Slovenië (niet voor Nederlandse kentekens)
 • Hongarije
 • Griekenland
 • Kroatië
 • Oostenrijk
 • Slowakije
 • Tsjechië
 • Turkije

Zoals je ziet is een verbanddoos in België, Duitsland en Slovenië niet verplicht voor wagens met een Nederlands kenteken. Maar let op: als je een auto huurt moet je dus wel een koffer aan boord hebben!

BHV koffer met modules afstemmen op jouw bedrijf

bhv-verbanddoos-modulair

BHV koffer met module ‘industrie’.

Voor de grotere werkplekken zijn er standaard BHV koffers, maar ook verbanddozen die zijn afgestemd op het werk in een bepaalde branche, zoals de bouw of industrie. Deze verbandtrommels zijn aangevuld met speciale modules. Dit zijn zijn letterlijk vierkante componenten die aan de koffer worden toegevoegd. Zo ben je beter voorbereid op eerste hulpverlening binnen jouw bedrijf.

Regels voor gebruik verbanddoos binnen bedrijven

 • De BHV koffer moet vlakbij zijn. Je moet ‘m binnen 30 seconden kunnen pakken.
 • De trommel moet een houder hebben waarmee die aan de muur kan hangen.
 • De koffer moet makkelijk te openen zijn.
 • Controleer de EHBO koffer elk half jaar op inhoud én houdbaarheid van de inhoud. Het is handig om hiervoor een vast persoon verantwoordelijk te maken.
textielpleisters en plasticpleisters

Pleisterdispenser met 85 pleisters.

TIP: Over het algemeen worden pleisters het meest gebruikt. Daarom is het handig om apart van de verbanddoos extra pleisters op voorraad te hebben. Daarvoor zijn er handige pleisterdispensers die je aan de muur kunt bevestigen.

De standaard en modulaire BHV-koffers worden voorgeschreven voor werkruimtes waar zich maximaal 25 personen bevinden.

EHBO tasje voor in de bureau- of keukenla

Voor thuis of in de je bureaula is er dit pleistertasje. Daarin een wondpleister, pleisterstrips, paracetamol, alcoholdoekjes, een verbandschaartje en korte instructies voor eerste hulpverlening. Een ongeluk zit immers in een … Juist ja: gewoon handig om bij de hand te hebben.

Inhoud volgens richtlijnen Oranje Kruis

verbanddoos_bhv-oranje-kruis

Grotere koffer? Let op het logo van Oranje Kruis.

Zoek je een koffer voor een grotere werkruimte, let dan op dat de inhoud van de BHV koffer is goedgekeurd door Het Oranje Kruis. Voldoet de inhoud van je BHV-verbandtrommel hieraan, dan draagt de koffer het logo van Het Oranje kruis.

Verder is het belangrijk dat de grotere EHBO koffer voorzien is van een CE-markering. Dit geeft blijk dat de verbanddoos aan Europese richtlijnen voldoet voor onder meer veiligheid, gezondheid en milieu.

Wanneer een EHBO koffer controleren?

De inhoud van je EHBO koffer moet je regelmatig controleren. Sowieso 1x in het half jaar, maar ook na iedere keer dat je ‘m gebruikt.

Onderweg eerste hulp verlenen bij een automobilist?

Als een automobilist niet in staat is uit de auto te komen, dan kun je de Rautekgreep toepassen. Hoe dat moet, zie je in deze video.

Heb je vragen of wil je advies? Bel, mail, chat of Whatsapp met Theo, Herbert of Yorrith.

Bekijk hier alle EHBO artikelen >OOK INTERESSANT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *