Hijsbanden: wat je moet weten [video]

Hijsbanden - waar je op moet letten

Hijsbanden: ideale dingen. Ze zijn soepel, kunnen enorme gewichten hijsen en laten geen beschadigen achter. Maar je weet: bij zwaar materieel komen er altijd regels om de hoek kijken. Ook bij hijsbanden. Wij vertellen je in het kort waarop je moet letten.

Eerst wat meer over hijsbanden zelf. Een hijsband is van kunststof. In de meeste gevallen van polyester (PES), maar er zijn ook exemplaren van Polyamide (PA) en Polypropyleen (PP).

De kleur van een hijsband

Hijscapaciteit hijsbanden

Hijscapaciteit hijsbanden

De kleur van een hijsband geeft aan hoeveel ton de band kan tillen. De meest gebruikte zijn paars (1 ton), groen (2 ton) en geel (3 ton). Behalve aan de kleur, kun je ook aan het aantal zwarte draden in de lengterichting zien hoeveel ton de band kan tillen. 1 zwarte draad staat voor 1 ton, 2 voor 2 ton, enzovoort.

Hijsbanden kopen: let op

Let bij het kopen van hijsbanden op het informatielabel. Geen label te bekennen? Dan mag je de band niet gebruiken. Ook aan de informatie op het label worden eisen gesteld. In elk geval moeten de volgende dingen vermeld staan:

 • De Europese norm waaraan hijsbanden moeten voldoen: NEN-EN1492-1 norm
 • De WLL: een afkorting die staat voor Work Load Limit, oftewel de maximale werklast van de hijsband, uitgedrukt in tonnen.
 • De veiligheidsfactor, bijvoorbeeld: 7:1. Dit betekent dat de breekkracht van de band 7x zo hoog is als het aantal aangegeven tonnen. De aangegeven werklast is bij 7:1 dus 14,3% van de breekkracht. Houd je a.u.b. aan de voorgeschreven werklast, de veiligheidsmarge is er niet voor niets.
 • Als de veiligheidsfactor lager is dan 7:1 (bijv. 5:1), dan gaat het waarschijnlijk om een one way-hijsband. Oftewel een hijsband die maar 1x gebruikt mag worden. One way-hijsbanden worden eenmalig gebruikt en daarna weggegooid.
 • CE-markering: dit bekende logo geeft aan dat het product aan Europese wet- en regelgeving voldoet.

Hijsband gebruiken

Ga je een hijsband gebruiken? Inspecteer ‘m dan eerst. Dat klinkt truttig, maar is wel belangrijk. Zie het als een vliegtuig die voor elke vlucht gecheckt wordt. Want als het misgaat.. Kijk naar de volgende punten voor je een hijsband gebruikt:

 • label aanwezig en leesbaar?
 • geen slijtage?
 • niet beschadigd, bevroren, oud, of vies door zand, cement of vet?
 • niet in contact geweest met verf of chemische middelen?
 • juist opgeslagen (lees: opgehangen)?
 • niet verouderd door veel UV-licht (zon)?

Ga je hijsen, voorkom dan slagen en knopen in je hijsband! Je ziet hier waarom:

De WLL hangt af van de hijstechniek

WLL-werklast-hijsbandGa je de band gestropt gebruiken, dan vermindert de werklast tot een WLL van 0,8.

Werk je volgens de ‘in de mand-methode’ (met beide lussen boven en de delen van de band parallel) dan wordt de werklast juist hoger: 2.0.

Ga je ‘in de mand’ hijsen met een brede lading? Dan hangt de hijsband niet meer parallel en moet je uitgaan van een WLL van 1, oftewel de WLL die op het label staat.

Hijsbanden keuren: wetgeving keuring

Hijsbanden moeten 1x per jaar worden gekeurd door een EKH-erkend bedrijf. Wanneer een hijsband moet worden afgekeurd? Als het label niet meer aanwezig of leesbaar is. Maar ook als de hijsband beschadigd is, in de vorm van bijvoorbeeld: inslijten (meer dan 10% van de breedte), kapotte dragende stiksels, beschadigde lus, chemische aantasting door bijvoorbeeld verf, inbranding door bijvoorbeeld lasspetters en warmteschade.

Kortom
Gebruik hijsbanden niet zonder na te denken en te controleren. Het zijn geweldige dingen, maar neem geen risico’s. Want het kan maar één keer misgaan. Kijk alles nog eens rustig na in dit filmpje:

Denk je nu: Hee, volgens mij zoek ik geen hijsbanden maar spanbanden? Hier vind je ons artikel over spanbanden.

Meer weten over hijsbanden? Wij adviseren je persoonlijk

Persoonlijk advies

Heb je vragen over hijsmateriaal? Bel, mail, chat of whatsapp met Herbert, Yorrith of Theo. Zij helpen je graag.OOK INTERESSANT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *