Queen Of The Eels, beterschap! [UPDATE: VIDEO]

Queen-of-the-eels

“Schakelen met een gebroken been lukt niet zo goed!”

– Een opvallende verschijning. Dat is ze zeker. Met haar knalroze Scania en trailer met 13 waterbakken vol levende paling, is Désiree van Wijk (24) niet te missen op de weg. Al vanaf haar 18de zit ze achter het vrachtwagenstuur. Op de laatste weken na dan. Want de ‘Queen of the eels’ – zoals de bijnaam luidt van deze sympathieke truckster – heeft haar scheenbeen gebroken.

Oorzaak was een lullige val van een pallet. Désiree: “In eerste instantie had ik niet in de gaten wat er aan de hand was. Ik heb zelfs nog een paar dagen doorgewerkt, totdat het echt niet meer ging. Toen toch maar naar de dokter”, aldus de diehard.

Tijdelijk op kantoor

“Ik had veel zin om na de zomervakantie weer de weg op te gaan. Maar schakelen met een gebroken been lukt niet zo goed, dus doe ik nu kantoorwerk.”

Désiree werkt bij het bedrijf van haar familie: Fa. W. van Wijk – levende paling en vishandel. Ze is 1 van de 10 chauffeurs, die ook allemaal familie zijn. “Ik weet niet beter om met familie te werken. Tuurlijk, ook wij hebben wel eens heibel. Maar na 5 minuten drinken we weer een bak koffie met elkaar. En we houden privé en zakelijk goed gescheiden.”

Paling brengen naar Volendam (!)

Normaal gesproken rijdt Désiree heel Europa door met karpers, brasem, voorn, snoekbaars en vooral paling. De vissen worden vanuit kwekerijen naar Nederland gebracht, waarvandaan ze naar restaurants en groothandels gaan. Vooral de Belgen zijn dol op de paling van Van Wijk, maar ook in Volendam wordt veel gelost (ssssst!).

Als een (zeezieke) vis in het water

Het vaakst rijdt Désiree op Griekenland. In 24 uur rijdt ze eerst naar Bari in Zuid-Italië, om daar op de boot richting Griekenland te stappen. Die bootreis duurt 9 uren, al voelt het soms als dagen vertelt ze. “Ik ben nogal eens zeeziek! Ik ben zelfs een keer omgereden over de Balkan om maar niet op die boot te hoeven, haha! Dat doe ik nu niet meer hoor, het gaat steeds beter moet ik zeggen.”

Behalve op de weg, moet Désiree ook goed op haar levende lading letten. “Sowieso check ik om de 4 uur hoe het staat met de vissen en het water. Vooral temperatuurverschillen hebben invloed op de kwaliteit van het water en dus de vissen. Ik ben wel eens van +40 graden in Griekenland naar -10 in Oostenrijk gegaan. In die situaties verversen we het water. En als er echt nood aan de man is, regelt de brandweer dat.”

“Doe maar roze, zei ik gekscherend”

Over 3 weken hoopt Désiree weer achter het stuur van haar roze trots te zitten. Die overigens niet zijn hele bestaan roze was. “We kochten ‘m als witte truck. Op een keer vroeg mijn vader of ik de truck, vlak voor mijn vakantie, naar de spuiter wilden brengen. Doe maar roze, zei ik gekscherend. Toen ik terugkwam, was hij inderdaad knalroze”, lacht Désiree. Niet veel later kreeg de Scania ook een stijlvol roze interieur. Voorzien van leer en – jaja! – echte Swarovski-diamanten.

Speciale band met Spanje

Hoewel Griekenland absoluut geen straf is, kijkt Désiree het meest uit naar ritten naar Polen en Spanje. “Polen is supermooi, vooral in de winter. En de mensen zijn er heel aardig. Met Spanje heb ik een speciale band. In m’n vrije tijd (en als ik niks gebroken heb!) rijd ik op Spaanse paarden. En ooit pikte ik in Spanje een hondje op: Rocco. Jarenlang ging Rocco mee in de cabine, maar net als ik hield hij niet zo van bootreisjes.”

Namens iedereen bij TEVU: beterschap Désiree! Hopelijk zien we je snel weer op de weg in je roze pronkjuweel.

[UPDATE] 1 september 2017: “Ik word er gek van”

Gelukkig gaat het de goede kant op met Désiree, al moet ze wel even wennen aan alle aandacht die ze krijgt: “Sinds het interview met jullie wil iedereen ineens met me praten, word er gek van haha!” Van Transport Online tot zelfs De Telegraaf, die een filmpje maakte:

[UPDATE] 19 september 2017: Vrijdag weer een rit!

De opgaande lijn zet door, maar helemaal gerust kan Désiree er nog niet op zijn. “Het gaat steeds beter, maar een meniscusoperatie is nog niet uitgesloten. Maar aanstaande vrijdag heb ik wel weer mijn eerste rit!”

Désiree van Wijk

Rijdt het liefst in: Polen en Spanje.

Rijdt in een: knalroze Scania R500.

Stopt onderweg het liefst: bij een wegrestaurant in Cambrils, Spanje.

Kent TEVU van: de spanbanden die we er kochten. En Facebook.OOK INTERESSANT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *