Truck cleaner, autoshampoo, velgenreiniger, sprays… Wat heb ik nodig?

Foto: Rob Visser
Foto: Rob Visser

Vrachtwagen wassen & Auto zelf wassen

Je vrachtwagen is het visitekaartje van het bedrijf, dus die wil je schoon houden. Je kunt naar de wasstraat gaan, maar je kunt je truck natuurlijk ook zelf wassen met truck cleaner (in juli en augustus met korting). Als carwash-houder, maar ook als ijverige trucker kun je kiezen uit diverse truckshampoos en specifieke reinigingsmiddelen. Wij zetten ze op een rijtje.

Onderaan dit artikel: tips om je auto te wassen

Sterker en sterkst: Truck Cleaner Extra & Truck Cleaner Super

Truck Cleaner Extra - In de aanbieding in juli en augustus.

Truck Cleaner Extra: in de aanbieding in juli en augustus.

Algemene truckshampoos zijn de Truckcleaner Extra en de Truckcleaner Super. De Extra is een goede allround truckshampoo die veel wordt gebruikt. Je kunt ‘m dan ook in verschillende verpakkingen krijgen. De shampoo heeft een uitstekend reinigend vermogen en tast geen lak, glas of metalen aan. En: hij is biologisch afbreekbaar. Niet slecht voor het milieu dus. De Extra shampoo is trouwens heel geschikt in combinatie met een schuimboog, schuimlans, schuimtank of schuimkast.

Blinkende truck van Ben Lucassen.

Blinkende truck van Ben Lucassen.

Heb je te maken met hele hardnekkige vervuiling? Kies dan voor de Truckcleaner Super. Deze industriële shampoo, die je ongeveer 3 minuten laat inwerken, is nog krachtiger. Door zijn extreem reinigend vermogen kun je met de Super shampoo ook smerige vloeren, wanden, tegels, linoleum en dekzeilen schoon krijgen. En door zijn sterk ontvettende werking worden er zelfs machines en gereedschappen mee schoongemaakt.

Truck Cleaner Extra Truck Cleaner Super
Reiniging Uitstekend Extreem
Geschikt voor hogedruk Ja Ja
Verpakking (in liters) 25, 60, 200 25, 60, 200

Schoon opweg met Mugweg

Voor het verwijderen van insecten is er zogenoemde Mugweg shampoo. Dankzij zijn speciale samenstelling kun je met deze shampoo hardnekkige (dode) insecten gemakkelijker van je wagen halen. Het middel wordt veel ingezet in carwashes.

Zuurreiniger/ontkalker: zure krachtpatser

Voor specifieke vervuiling zijn er gespecialiseerde schoonmaakmiddelen. Zoals een zuurreiniger/ontkalker. Dit middel is heel geschikt om kalk en roest te verwijderen. Ook voor remstof, -slijpsel en verkeersfilm op bijvoorbeeld je velgen kun je het gebruiken. Let wel op: hoewel onze zuurreiniger/ontkalker organische zuren en tensiden bevat, moet je wel beschermende handschoenen aantrekken en zeker weten dat het te behandelen oppervlak zuurbestendig is. Twijfel je? Zet dan eerst een proefstuk.

Je kunt de zuurreiniger regelmatig gebruiken. Ga uit van een dosering van 40 ml op 5 liter warm water. Heb je te maken met extreme vervuiling? Dan kun je het middel onverdund gebruiken en 5 minuten laten inwerken. Spoel het geheel daarna goed af met water.

Velgenreiniger: onverdund geconcentreerd

Zijn specifiek je velgen aan een grondige schoonmaakbeurt toe, kies dan voor een geconcentreerde velgenreiniger. Ook dit is een reinigingsmiddel op zuurbasis. Je gebruikt de velgenreiniger onverdund op zowel metalen als aluminium velgen. Laat de velgenreiniger zo’n 10 minuten inwerken en spoel het daarna af met een hogedrukspuit.

Ooit 160 blinkende vrachtwagenvelgen gezien?

Vrachtwagen-aanbiedingen-juli-augustus

Velgen poetsen? Kind kan de was doen!

Koudontvetter: koele kikker

Koudontvetter is een speciaal product voor het ontvetten van machines en motoren. Voor de kenners onder ons: Koudontvetter is een reinigingsmiddel op basis van gedesaromatiseerde koolwaterstoffen met een doelgericht vermogen en een hoog gehalte aan naftenische koolwaterstofverbindingen. Nou ja, gauw vergeten!

Belangrijker is te weten wat je met koudontvetter kunt. Namelijk: het ontvetten en reinigen van motoren, staalplaat en machine-onderdelen. Je brengt koudontvetter aan met een kwast of borstel. Ook kun je onderdelen onderdompelen in een bak met koudontvetter. Laat de koudontvetter een paar minuten inwerken en spoel het daarna af met behulp van een doek of spons.

Metal Polish: alleskunner

Metal Polish, wie kent 'm niet.

Metal Polish, wie kent ‘m niet.

In veel garages zie je ze staan: de blauwe blikjes Metal Polish van Unipol. Metal Polish is een vloeibare polijstpasta waarmee je heel veel dingen schoon poetst en polijst. Een voorbeeld? Heb je even! Je grill, velgen, uitlaat, tanks, roosters, luchthoorn, traanplaat en ga zo maar door.

Metal Polish werkt uitstekend op geoxideerd aluminium, maar is eigenlijk geschikt voor bijna alle andere metalen. Van rvs tot koper. Trouwens, ook bij veel chauffeurs thuis kom je het blauwe potje tegen. Het spul is namelijk ook te gebruiken voor bijvoorbeeld potten, pannen, fietsen of je afzuigkap.

Dáág vogelpoep (en de resten)

Mooie beesten hoor, maar niet als ze hun verwerkte voedsel boven jouw truck loslaten. Zo’n dikke vogelflats kan je lak behoorlijk aantasten. Ontdek je vogelpoep op je wagen? Onderneem dan zo snel mogelijk actie.

Tip bij vogelpoep: Leg een flinke dot wc-papier op de poep en maak deze nat met water. Zo’n 5 minuten laten liggen en de wc-papier verwijderen. Je zult zien dat de poep losgeweekt is.

Ben je te laat met verwijderen van de vogelpoep? Dan blijft er een doffe plek achter op je lak. Maar bedenk je dan dat er Commandant Cleaner bestaat. Deze siliconen vrijereiniger laat doffe lak weer glanzen. Cleaner is niet alleen effectief na een stevige meeuwenflats, maar ook voor lichte krassen en beschadiging als gevolg van uv-licht of zure regen is het topspul.

Zelf je personenauto wassen in een wasbox – tips

  • Stap 1: Aanbrengen (bijv. nevelen) van insectenreiniger op plekken waar zich insecten bevinden. Doe dit op een droge auto. Dan is de insectenreiniger het sterkst.
  • Stap 2: Auto inschuimen met een hogedrukspuit.
  • Stap 3: Velgenreiniger aanbrengen en met een vochtige (en natuurlijk schone) schilderskwast ‘activeren’. Gebruik een borstel om ook de binnenkant van je velgen mee te pakken. Laat de reiniger 10 minuten inwerken.
  • Stap 4: Auto met hogedrukspuit afspuiten met warm water. Houd voldoende afstand (minimaal 20 cm) tussen de lans en je wagen, zodat de lak niet beschadigd.
  • Stap 5: Scheutje autoshampoo in een emmer met lauwwarm water en wassen met een microfiber washandschoen, geen spons! In een spons kan namelijk vuil ophopen dat krassen kan veroorzaken. Werk van boven naar beneden en boen in de lengterichting. Maak geen draaiende bewegingen, dit kan cirkelvormige krassen (swirls) veroorzaken. Ververs regelmatig je sopje, want ook in je emmer hoopt vuil zich op.
  • Stap 6: Auto afspoelen.
  • Stap 7: Laat je auto niet zo opdrogen. Het is tijd om te zemen. Beweeg je zeem in de lengterichting van de auto. Open ook je portieren om de randen droog te maken.

Binnenkant van je vrachtwagen of auto schoonmaken

Ga je ook de binnenkant schoonmaken? Goed bezig! Over matten uitkloppen en stofzuigen hoeven we niets uit te leggen. Misschien wel handig om te weten: Het dashboard reinig je het beste met cockpitspray en een doek. Deze spray is antistatisch waardoor die vuilafstotend werkt. Hij laat ook een mooie zijdeglans achter. Zorg ervoor dat er geen spray op je stuur komt, hierdoor kan die glad worden. Voor het herstellen en verfraaien van zwarte leren, kunstleren of vinyl bekleding adviseren wij vinyl-spray zwart.

Meer weten? Wij adviseren je persoonlijk

Advies auto wassen

Heb je vragen over het wassen van je vrachtwagen of personenauto? Bel, mail, chat of whatsapp met Herbert, Yorrith of Theo. Zij helpen je graag met persoonlijk advies. Misschien heb je ook iets aan onze blog over vrachtwagenvelgen opknappen.OOK INTERESSANT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *